Suche

Informacje prasowe #Internet rzeczy

Rozpoczyna się sezon ogrodowy – jaką kosiarkę wybrać?

• Wiosna to dla właścicieli nawet najmniejszych ogródków czas wyboru urządzenia, którym będą przycinać trawę przez najbliższe lata. Wybór kosiarek jest ogromny, ale zanim zdecydujemy się na jej zakup warto zastanowić się jakie dokładnie mamy potrzeby, by urządzenie spełniło wszystkie nasze oczekiwania.

Co wziąć pod uwagę?

W pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie jaki rodzaj powierzchni chcemy kosić. Inne narzędzie sprawdzi się do małego ogródka gdzie chcemy mieć niewysoki trawnik, inne do większego obszaru. Ważne jest też w jakim miejscu mieszkamy, jeśli jest to gęsta zabudowa warto pomyśleć o urządzeniu, które jest ciche, ale podczas koszenia nie przeszkadzało sąsiadom. Należy także zwrócić uwagę na ukształtowanie naszego terenu, czy mamy dużo krzewów, ścieżek oraz innych elementów łamiących ciągłość trawnika. Czynników, które trzeba wziąć pod uwagę jest wiele, która z kosiarek w takim razie sprawdzi się najlepiej?

Dobra jakość oraz ciche użytkowanie

Kosiarki nowej generacji Bosch Rotak zapewniają wysoką jakość koszenia trawy dzięki systemom „Powerdrive+“ wzgl. „Powerdrive LI+“. Systemy te zapewniają doskonałą koordynację pracy silnika i noży. Nowe kosiarki Rotak oferują najbardziej efektywną i czystą pracę w swojej klasie. Zbierają one skutecznie do 99% ścinków trawy. Rezultat to doskonale zadbany trawnik z równomiernie przyciętą trawą. Kosiarki AdvancedRotak posiadają technologię ProSilence, która pozwala zachować ciszę w ogrodzie przy ograniczeniu emisji hałasu nawet o 75%, do 89 dB, oraz jednoczesnym zapewnieniu doskonałej jakości pracy. To bardzo dobre rozwiązanie dla użytkowników, którzy mieszkają na osiedlach o gęstej zabudowie. Kosiarka z tej serii będzie również dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie posiadają dużo miejsca na przechowywanie. Kosiarki z serii AdvancedRotak posiadają składany kosz na trawę oraz całkowicie składane uchwyty kosiarki.

Niedoceniane podkaszarki – Universal GrassCut 18

Większość użytkowników decyduje się na kosiarki, które są najczęściej wykorzystywane do przycinania trawy. Istnieją jednak miejsca w naszym ogrodzie, w których zastosowanie kosiarki jest niemożliwe. Wtedy z pomocą przychodzi podkaszarka, dzięki której podetniemy trawę nawet w najtrudniej dostępnych miejscach. Szczególnie jeśli posiadamy ogród, w którym mamy wiele krzewów i drzew. Akumulatorowa podkaszarka do trawy UniversalGrassCut 18 została zaprojektowana tak aby wygodnie i skutecznie przycinać ogrody średniej wielkości. Urządzenie posiada dwa uchwyty o regulowanej wysokości zamocowane w kształcie litery V. Uchwyty rozkładają ciężar ciała użytkownika na oba ramiona, zapewniając ergonomiczną pozycję pracy i zmniejszając obciążenie pleców. Ponadto dzięki UniversalGrassCut 18 wykonasz pracę nie tylko wygodnie, ale również szybko i sprawnie: nowe zarządzanie szpulami InteliFeed wykrywa, kiedy żyłka jest niewystarczająca i automatycznie zwiększa jej długość, co sprawia, że ciągłe śledzenie długości żyłki nie jest konieczne. Dzięki teleskopowemu systemowi i regulowanej głowicy trymującej, UniversalGrassCut 18 zapewnia elastyczność i może sprostać szerokiemu zakresowi zadań. Po zakończeniu pracy narzędzie można przechowywać bez zajmowania dużej przestrzeni: wystarczy złożyć uchwyty i opuścić system teleskopowy, a podkaszarkę można łatwo umieścić w szopie ogrodowej, piwnicy lub garażu.

Nie lubisz kosić? Indego zrobi to za Ciebie

Jeśli nie lubisz kosić trawy, ale chciałbyś zawsze mieć zadbany trawnik – cichy robot koszący Indego będzie idealnym rozwiązaniem. Kosiarki Indego 350 i 400 w obu wersjach connect i non-connect koszą trawniki o powierzchni do 350 lub nawet 400 m2 (w zależności od modelu). Korzyści są oczywiste: po zainstalowaniu urządzenia poświęcamy mniej czasu na pracę, a więcej na wypoczynek w ogrodzie. Kosiarkami Indego Connect możemy sterować zdalnie, za pomocą aplikacji Bosch Smart Gardening na smartfon lub tablet. Dzięki systemowi Logicut kosiarka Indego zna kształt i wymiary trawnika oraz oblicza najbardziej efektywną trasę koszenia. Kosiarka zapamiętuje również poprzednią sesję koszenia. Dzięki tej funkcji możemy korzystać ze skoszonej części trawnika podczas gdy Indego kończy koszenie pozostałej. Obszar, na którym urządzenie ma pracować, wyznacza przewód ograniczający, dostarczany wraz z kosiarką. Dzięki wielu czujnikom kosiarka jest w stanie rozpoznać przeszkody i je ominąć, a następnie powrócić do koszenia po zaplanowanej trasie. Nowa aplikacja z funkcją SmartMowing, gwarantuje, że kosiarka Indego kosi trawnik w optymalnych warunkach, wykorzystując przy tym lokalne informacje o pogodzie oraz mapę ogrodu.

Tags: Power Tools

W Polsce Grupa Bosch jest obecna od roku 1992. Reprezentują ją cztery spółki: Robert Bosch; Bosch Rexroth; BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego i sia Abrasives Polska. Bosch prowadzi w Polsce działalność w pięciu lokalizacjach: Warszawie, Wrocławiu, Łodzi, Rzeszowie i Goleniowie i zatrudnia blisko 7 700 pracowników (zgodnie ze stanem na 31.12.2020). W 2020 roku Grupa Bosch w Polsce wygenerowała obrót ze sprzedaży na rynku krajowym w wysokości 5,5 mld złotych, a całkowite przychody netto Grupy Bosch w Polsce, z uwzględnieniem sprzedaży spółek nieskonsolidowanych i sprzedaży wewnętrznej, wyniosły 9,8 mld złotych.

Więcej: www.bosch.pl, www.bosch-prasa.pl, www.facebook.com/BoschPolska

Grupa Bosch jest wiodącym globalnym dostawcą technologii i usług. Zatrudnia blisko 395 000 pracowników na całym świecie (wg danych na 31.12.2020). W 2020 roku firma wygenerowała obrót w wysokości 71,5 miliarda euro. Bosch prowadzi działalność w czterech sektorach: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods oraz Energy and Building Technology. Jako wiodące przedsiębiorstwo IoT, firma oferuje innowacyjne rozwiązania dla inteligentnych domów (Smart Homes), inteligentnych miast (Smart Cities) oraz zintegrowanej w sieci mobilności i zintegrowanego przemysłu. Bosch realizuje wizję mobilności, która jest zrównoważona, bezpieczna i ekscytująca. Wykorzystuje swoją wiedzę specjalistyczną w zakresie technologii czujników, oprogramowania i usług, a także własnej chmury IoT, aby oferować swoim klientom połączone rozwiązania między domenami z jednego źródła. Strategicznym celem Grupy Bosch jest ułatwianie życia poprzez produkty i rozwiązania, wyposażone w sztuczną inteligencję (AI), albo opracowane lub wyprodukowane z jej pomocą. Bosch poprawia jakość życia na całym świecie dzięki innowacyjnym produktom i usługom, które wzbudzają entuzjazm. Bosch tworzy technologię, która jest „bliżej nas” Grupę Bosch reprezentuje spółka Robert Bosch GmbH oraz ok. 440 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach. Z uwzględnieniem dystrybutorów i partnerów serwisowych, Bosch prowadzi sprzedaż i produkcję, działalność badawczo-rozwojową i sprzedaż niemal we wszystkich krajach świata. W swoich 400 lokalizacjach na świecie, Bosch osiągnął już neutralność klimatyczną w obszarze własnych emisji. Podstawą rozwoju przedsiębiorstwa jest innowacyjność. Bosch zatrudnia 73 000 pracowników w działach badań i rozwoju w 129 ośrodkach R&D na całym świecie oraz blisko 30 000 ekspertów IT.

Więcej: www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-presse.de, www.twitter.com/BoschPresse

pobierz

Wciąż czegoś szukasz?